Månedens bog: Med Kroppen Ind I Kulturen af Hans Bonde & Stanis Elsborg

Anmeldelse af Månedens Bog – April 2020 på HurtigHistorie.dk: Med Kroppen ind i Kulturen

Hans Bonde, har i de seneste år har slået sit navn fast som “the go to guy” inden for dansk idrætshistorie, og nu er han, i samarbejde med Stanis Elsborg, på banen igen med endnu en glimrende bog om idrætshistorie: “Med kroppen ind i kulturen”.
Til forskel fra tidligere successer som f.eks. “Fodbold med Fjenden” er denne nye bog specifikt målrettet undervisningen i gymnasieskolen inden for fagene Historie, Idræt og Samfundsfag. Det skal dermed ikke være sagt, at bogen ikke også kan bruges af alle med en generel interesse for idræt- og sportshistorie.

Sproget er forklarende uden at blive bedrevidende og som læser får vi flere gange malet scener for os. F.eks. her af den den danske svømmer J.P. Müllers forestillinger i starten af 1900-tallet:
“Havde vi været til stede, ville vi nu kigge op på en tribune udformet som et sovekammer, hvor gymnastik og teater kan smelte sammen. Den tids mennesker kender ikke vor tids biografer, tv og radio, så teaterformen er rammen for at præsentere det nye. Vi ser rekvisitter gjort klar: en trillebør fyldt med sten, en vandbalje, en kommode, et vækkeur og en seng, der jo normalt ellers bruges til de mest intime ting. Vi kigger nyfigent ind i privaten gennem et nøglehul til Danmarks smukkeste mand, der elsker at vise sig frem. Den første fitness-opvisning i Danmark kan gå i gang”.

Bogen er inddelt i 6 kapitler, hvoraf det første beskæftiger sig med historiefagets metode og teknik, og giver eleverne en kort men præcis introduktion til begreber som historiebrug, historiebevidsthed og beretnings- og levnsslutninger mm.
De næste 5 kapitler går i bunden med idrætshistorie med særligt fokus på særlige historiske perioder. F.eks. er det interessant at læse om sammenhængene mellem demokrati og sport i antikkens Grækenland, og hvordan sporten både i Antikken og i moderne tid er blevet brugt politisk.

Hvert kapitel følges af en serie spørgsmål og opgaver til brug i undervisningen, og flere steder er der henvisninger til kilder, der kan findes på bogens hjemmeside (her finder du også opgaverne til udprint). For at det ikke skal være nok med det, er der også forslag til relevante studieture, med idéer til hvad man kan se på turens enkelte dage. Der er indlagt gruppearbejdsforslag og opgaver i turforslagene, f.eks. til Berlins DDR Museum, hvor der arbejdes med elitesport i DDR, Freie Deutche Jugend, nøgenkultur i DDR osv.
Arbejdsopgaverne er skræddersyet til bogens indhold og gør det nemt for dig som lærer, hvad end du bruger dem direkte eller som inspiration.

Her på redaktionen er vi ikke i tvivl om, at dette vil blive et standardværk i dansk idrætshistorisk undervisning, og vi giver den vores varmeste anbefalinger.

Husk at du kan støtte HurtigHistorie ved at købe bogen gennem Arnold Busck lige her.


Hans Bonde & Stanis Elsborg: Med Kroppen Ind I Kulturen
Syddansk Universitetsforlag, 2020
330 sider

0 comments on “Månedens bog: Med Kroppen Ind I Kulturen af Hans Bonde & Stanis ElsborgAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *