Månedens bog: Magt og mennesker i Danmarks middelalder af Kåre Johannessen

Anmeldelse af Månedens Bog – Marts 2020 på HurtigHistorie.dk:
Magt og mennesker i Danmarks middelalder

Lad det være sagt med det samme. Kåre Johannessens nye bog har været længe undervejs og det er vi glade for – for tiden er tydeligvis blevet brugt fornuftigt! Kåre, som du måske kender fra TV (DRs Historiequizzen bl.a.), har nemlig skruet en fantastisk historiebog sammen, der går i dybden med den danske middelalder.

Bogen er fortalt i et let tilgængeligt sprog og i den muntre tone som Kåre Johannessen er kendt for både på TV, i sine foredrag og i sine mange YouTube-videoer. Her f.eks. fra en beskrivelse af dronning Margrete 1., og denne holdning til at blive kaldt ”kong bukseløs” og latterliggjort, fordi hun var kvindelig regent:
”Der er selvfølgelig grænser for, hvor detaljeret et billede vi på 650 års afstand kan tegne af Margretes personlighed, men vi er vist på nogenlunde sikker grund, hvis vi antager, at sans for humor ikke var blandt hendes mest fremtrædende karaktertræk. Hun blev meget stram i betrækket og syntes aldeles ikke, at det var morsomt!”.

Eller her fra Kåre Johannessens beskrivelse af straffe for seksuelle udskejelser i middelalderen:
”En pige der var fyldt 18 år og gentagne gange havde bedt sin far om at blive gift, men ikke var blevet det, var automatisk straffri; man kunne selvfølgelig ikke forvente, at en sund og rask pige skulle kunne holde fingrene for sig selv. Og når hendes far ikke i tide havde sørget for et legitimt afløb for den naturlige drift, var han en klaphat, der selv måtte bære følgerne. Pigen kunne man i hvert fald ikke kritisere”.

Værket er inddelt i en række kapitler der kronologisk gennemgår den danske middelalder, og for hvert kapitel er der desuden hhv. en tema-sektion og en ”middelalderens nyskabelser”-sektion. Sektionerne går i bund med spændende emner, der f.eks. vil være brugbare i undervisningssammenhæng, idet de små korte tekster, er ideelle til korte arbejdsfoløb om de emner og tendenser, der formede middelalderen. F.eks. er der et tema om humor i middelalderen og et andet om seksualitet. Ligesom der er små tekster om nyskabelser som f.eks. mursten og ret og orden. Bogen, der er rigt illustreret, kan læses af elever i folkeskolens ældste klasser og i gymnasiet.

Skal man påpege en negativ ting ved bogen, er det første der springer i øjnene manglen på en kildeliste. Det virker især påfaldende, når Kåre Johannessen f.eks. storroser dansk historieforsknings godfather, Kristian Erslev, for indførelsen af kildekritikken i dansk historie, men derefter ikke lader os se ham selv efter i kilderne. Når det er sagt, så er der vist ingen der kan betvivle forfatterens evner eller tvivle på, at han har gjort sit benarbejde, så vi tilgiver ham.

HurtigHistorie vil på det varmeste anbefale bogen, der var et naturligt valg for os som månedens bog. Vi er sikre på, at vi kommer til at genlæse den et par gange i løbet af disse uger med Corona-hjemmeeksil.

Husk at du kan støtte HurtigHistorie ved at købe bogen gennem Arnold Busck lige her.


Kåre Johannessen: Magt og mennesker i Danmarks Middelalder
Turbine, 2020
366 sider

0 comments on “Månedens bog: Magt og mennesker i Danmarks middelalder af Kåre JohannessenAdd yours →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *