Dødbringende epidemier

Hvilke epidemier har dræbt flest? I århundreder har sygdomsepidemier og pandemier hærget kloden. Her kigger vi nærmere på hvilke epidemier der har været mest dødbringende for menneskeheden.

Tekst: Benjamin Alkærsig Christensen


Den antoniske pest – 165-180 evt.

5 mio døde
Det er endnu usikkert hvad denne pest præcis bestod af, men mange forskere hælder til, at der var tale om en koppeepidemi, der bl.a. tog livet af to romerske kejsere, og spredte panik i hele romerrisget. Andre forskere mener at pesten, der ramte Lilleasien, Ægypten, Grækenland og Italien, kan have været mæslinger.


Den justinianske pest – 541-542 evt.

25 mio døde
Denne pest ramte det Østromerske Rige under kejser Justian og fik derfra sit navn. Præcis hvilken type pest der var tale om, men de fleste eksperter hælder mod byldepest. Pesten ramte det Østromerske Rige særligt hårdt, men spredte sig til store dele af Asien og Europa. I Konstantinopel døde halvdelen af byens indbyggere under pesten.


Den japanske skoldkoppeepidemi – 735-737 evt.

1 mio døde
Skoldkoppeepedemien spredte sig via fiskere og diplomater fra Korea-halvøen til Japan, hvor den dræbte en stor del af befolkningen. Sygdommen fik mange bønder til at forlade deres marker, hvilket medførte en udbredt hungersnød i store dele af Japan, der kostede mange menneskeliv. Mellem 25% og 35% af Japans voksne befolkning blev ofre for epidemien.


Den Sorte Død – 1347-1352

75-200 mio døde
Byldepesten lagde i middelalderen store dele af Asien og Europa øde. Pandemien tilskrives normalt bacillen Yersinia pestis, der bl.a. også er fundet i knogler fra lig udgravet i gamle massegrave fra pesten hærgen.Den Sorte Død dræbte mellem en tredjedel og halvdelen af Europas befolkning. Pga. de mange dødsfald var der mangel på bønder efter pesten, hvilket gjorde det muligt for de overlevende bønder at kræve bedre arbejdsforhold hos de rige jordejere og herremænd.


Cocolitzli – 1545-1550

5-15 mio døde
Med de europæiske erobrere i Syd- og Mellemamerika kom europæiske sygdomme, der hurtigt tog livet af millioner af indfødte indianere, hvis imunforsvar ikke var forberedt på de nye epedimier. Millioner døde, hvilket svækkede de lokale riger og lettede europæernes erobringer.


3. kolera-pandemi – 1846-1860

1-3 mio døde
Kolerapandemier har ramt verden flere gange, men få var så slemme som den 3. kolerapandem. Den startede i Indien, men ramte Rusland værst, hvor over en million men-nesker døde. Ofrene blev ramt af diaré, opkast og efterfølgende dehydrering, hvilket tog livet af mange. Under denne 3. pandemi, opdagede man endelig, at kolera skyldtes inficeret drikkevand.


3. Pest-pandemi – 1855

12 mio døde
I 1855 ramte byldepest endnu engang verden i stor stil. Denne gang startede pesten i Yunnan-provinsen i Kina, men ramte især Indien hårdt, hvor op mod 10 mio mennesker døde. Det engelske kolonistyres manglende evne til at stoppe pesten, var med til at starte en indisk selvstændig-hedsbevægelse, der med tiden førte til Indiens løsrivelse.


Den spanske syge – 1918-1919

20-50 mio døde
Mens de fleste influenza-sygdomme primært tager livet af ældre og andre med i forvejen svage immunforsvar, var Den Spanske Syge særligt slem for unge, raske mennesker, idet den vendte deres immunforsvar imod dem selv.Denne influenza spredte sig bl.a. med de hjemvendte soldater fra 1. verdenskrig, og kostede millioner af mennesker livet verden over.


Asiatiske influenze-epidemi – 1957-1958

1,1 mio døde
Med udgangspunkt i Sydøstasien spredte denne influenza-pandemi sig til det meste af verden, hvor den især ramte børn, ældre og gravide. Efter to års hærgen døde anfaldene ned, men den asiatiske influenza blev ved med at dræbe i ti år.


HIV/AIDS – 1981-????

36 mio døde
Selv om AIDS og HIV kendes tilbage til 1920’erne var det først i begyndelsen af 1980’er-ne at smitten virkelig blev kendt, da den seksuelt overførte sygdom begyndte at ramme især medlemmer af det homoseksuelle miljø i USA.Mange mente fejlagtigt at epidemien var en guddommelig straf for homoseksuelle. Men det viste sig snart, at den ramte personer af alle seksualiteter.